Club

IZEGEM TRIBES

 

U16 • U19 • SENIORS

 

De geschiedenis van de Izegem Tribes. Vanaf 1989 tot nu....

Geschiedenis

De voorgeschiedenis

In 1989 richtte Filip Van Overtveldt de Mouscron Redskins op, die in 1986 aan het allereerste Belgisch kampioenschap deelnamen en tot 'officieuze' kampioen werden gekroond. En dat was meteen hun laatste wapenfeit. Enkele ex-spelers, waaronder Rudy Dewaegemaeker trokken richting Izegem en richtten in 1989 de Izegem Redskins op.

1990-1999

2000-2009

Het nieuwe decennium begon mooi met twee nationale titels op rij, de eerste in de geschiedenis van de ploeg. Meteen ook mooie promotie gezien de aangroei van nieuwe spelers. Tegen alle verwachtigen in koos het beleid in 2003 er niet voor om voluit voor een derde titel te gaan, maar werd de focus op de nieuwe recruten en jeugd gelegd. Tevens werd het actieterrein uitgebreid tot héél West-Vlaanderen met oprichting van een nieuwe trainingseenheid in...Oostende. De West-Vlaanderen Tribes - onder leiding van Willem Demuynck, Luc Verhoest en John Van de Mergel waren geboren.

Focus lag op de uitbouw van 1 sterke West-Vlaamse organisatie met kansen voor jeugd en nieuwe spelers, opleiding voor kandidaat-trainers en een duidelijke visie voor de toekomst.

Het aantrekken van Frans ‘Harve’ Heuvicq - ex-Ostend Tigers - in 2005 als head coach bleek het (voorlopig) laatste stukje in de puzzel. In 2006 wonnen de Tribes het nationaal kampioenschap, en bleven dat tot in 2011 doen, m.a.w. 6 jaar op rij! Met 8 nationale titels op hun naam (2 als Redskins en 6 als Tribes) is de ploeg de meest succesvolle in de geschiedenis van het American Football in België.

In 2009 werd ook de Atlantic Cup gewonnen, hun eerste Europese prijs, toen ze in een spannende finale Dublin versloegen.

Zoals bij elke ploeg waren de eerste jaren gekenmerkt door héél veel enthousiasme, en vooral héél veel groeipijnen. Tijdens het najaar 1993 kwamen Frank Daemen en John Van de Mergel - beide ex-Raiders - het team als trainers en spelers versterken.

In 1994 stopte het team uit Oostende, de Tigers, en kwamen er enkele spelers over om bij Izegem te spelen.

Daemen liet veel te vroeg en onverwacht het leven en toen nam Luc Verhoest - ex-Ostend Tigers - de rol van head coach, offensive coördinator alsook backs en receivers coach op zich. Van de Mergel focuste zich op zijn rol als defensive coördinator, alsook linemen coach.

De eerste resultaten kwamen er in 1999 toen de ploeg stilaan overwinningen aaneen begon te rijgen.

2010-2019

2020

2020 was het begin van een nieuw bestuur, bestaande uit Willem Demunyck, Ine Provoost, Philippe Mekeirle, Patricia Vorman, Guy Verscheure, Caroline Deleu, Annelies Breye, Nette Vlieghe, Olivier Beck, Bram Ghewy, Thibault Demasure & Stijn Callewaert. 

Tijdens het najaar van 2012 splitsten de spelers uit regio Oostende zich af om een eigen nieuwe ploeg op te richten. Tribes plooit zich op heden terug op de regio Zuid-West-Vlaanderen en gaat verder onder de naam Izegem Tribes.

John Van de Mergel, die er eind 2007 uistapte, voegt zich terug bij de gelederen, ditmaal als Sportief Directeur en Head Coach U19. Na diverse wissels op de Head Coach positie bij de 'seniors' werd in April 2013 geopteerd om deze positie voorlopig niet meer in te vullen en enkel te werken met een OC en DC.

Begin 2014 neemt Willem Demuynck de taak als Sportief Directeur over. Hij staat in voor de uitbouw van een nieuwe coaching staff bij de Seniors. Van de Mergel richt zich van dan af enkel nog op de jeugdwerking en de uitbouw van het U16 en U19 team.

 

Einde 2015 stapt Pieter Demuynck uit het bestuur en de organisatie. Het nieuwe bestuur bestaat nu uit Mark Vroman, Johan Vroman, Davy Rabay, Ewout Deforche, Kenneth Huyghe en Jeroen Vanhauwere.

Begin maart 2016 stapt ook John Van de Mergel terug uit de organisatie.

Eind 2016 vormt zich een nieuw bestuur, bestaande uit Bart Supply als voorzitter, Pieter Demuynck, Jeroen Vanhauwere, Johan Vroman, Davy Rabay, Ewout Deforche, Kenneth Huyghe, Thibaut Demasure en Ewout Nuyttens.

Ook wordt het U16 team verder uitgebreid.